La quimera d’una vacuna

Per la majoria de nosaltres, el fet de posar una vacuna, es converteix amb un acte senzill com es el fet d’administrar-la. Amb aquest apartat podrem trobar una recopilació d’articles amb el títol de “La vacuna de la pòlio i la seva historia”.

Abans de que el Dr. Jonas Salk trobes la formula encertada d’una vacuna efectiva, prèviament es precisaren molts anys d’investigació, la vacuna va requerir un llarg trajecte d’experiments i fracassos d’experimentats científics d’aquella època, tots ells, anhelaven el mèrit de ser els descobridors.

La vacuna anomenada Salk va ser una de les primeres vacunes eficaces per a la immunització contra un virus en general. Va ser fonamental en la campanya mundial d’eradicació de la pòlio, amb aquells dies una de les malalties més letals, sobretot en els nens. La vacuna Salk es basa en el principi del virus mort. Això significa que Salk injecta de forma morta del virus de la pòlio al pacient, el que possibilita que el cos humà desenvolupi immunitat contra aquest, sense caure greument malalt. Una vegada immunitzat cap a aquesta forma del virus, el cos queda també immunitzat contra la forma més virulenta del propi virus. En 1961, Albert Bruce Sabin desenvoluparà una vacuna administrable per via oral, que substitueix a la de Salk, i en la qual es van utilitzar virus afeblits.

Amb el pas del temps, la seva vacuna va acabar per ser substituïda en nombrosos països per la més tradicional desenvolupada per Albert Sabin, en la qual s’empraven virus vius d’activitat atenuada. En 1963 va fundar l’Institut Salk en la localitat californiana de La Jolla, el qual poc després es convertiria en un dels centres d’investigació mèdica més importants del món.

Quan es va fer pública la notícia de l’èxit de la vacuna, el 12 d’abril de 1955, Salk va ser aclamat com un «treballador miraculós» i el dia «es va convertir gairebé en una festa nacional». Havia portat a terme la seva tasca únicament per a desenvolupar una vacuna segura i efectiva el més ràpid possible, sense interessar-se en el seu benefici personal. Quan li van preguntar en una entrevista televisiva qui posseïa la patent de la vacuna, Salk va respondre: «No hi ha patent. Es pot patentar el sol?»

Nom de l’article o informe

Autor

Prem l’icona

Assaig de vacunes a Espanya Dr. Juan Antonio Rodríguez

Campanyes d’inmunització a Espanya

Rosa Ballester i

María-Isabel Porras

El incident «Cutter» J. Tuells i J. Arístegui
La vacuna de la polio i la seva historia Varis autors